lauantai 29. lokakuuta 2011

Lohikäärmeiden teko

Tässä nyt tämä aikaisemmin lupaamani ohje lohikäärmeiden tekoon!

Olen tehnyt lohikäärmeitä pääasiassa taikataikinasta, mutta myös kipsistä. Tässä on ohjeet lohikäärmeen tekoon molemmista materiaaleista. Tällaiset loharit ovat lopputuloksena:
Taikataikinasta tehty lohikäärme

Kipsistä tehty lohikäärme

Luuranko

Kaikki alkaa minulla suunnittelusta lohikäärmeen asennosta. Kun olen päättänyt miten lohari seisoo (tai makaa, istuu, on liikkeessä), teen rautalangasta luurangon. Tähän tarvitaan melko ohutta rautalankaa (0,7 mm) ja ainakin yhdet pihdit.

Sitten aloitetaan rangan teko. Siipiä varten täytyy jättää "siipiluu", josta olenkin aina aloittanut. Siitä väännetään rautalanka seläksi, hännäksi, jaloiksi, kaulaksi, pääksi, toisen puolen jaloiksi ja lopulta toisen puolen siipiluuksi. Rautalankaa ei kannata katkaista ennen kuin koko luuranko on kasassa, koska kahden langan liitoskohta voi olla vaikeaa saada tukevaksi.

Taikataikina on melko löysää, joten luuranko kannattaa tehdä aikalailla juuri sen kokoiseksi kuin lohikäärmeen haluaa. Maata vasten olevia osia voi vähän nipistää luurangossa, kuten tässä on tehty jaloille ja hännälle.
Taikataikinasta tehtävän lohikäärmeen luuranko

Lihaa luiden ympärille

Kuten sanottua, lohkun kehon voi tehdä taikataikinasta tai kipsistä. Taikataikinahan koostuu suolasta ja vehnäjauhosta, joita laitetaan yhtä paljon. Sekaan lisätään varovasti vettä ja vaivataan kädellä kuin pullataikinaa, kunnes taikina on muotoiltavaa.

Kun taikina on tehty, aletaan lisäämään sitä luurangon ympärille.

Tämä on ehkä hankalin vaihe, koska jokaisella voimalla on vastavoima. Tämä tarkoittaa sitä, että kun yrittää vaikkapa painaa silmäkuoppaa peukalolla ja pitää lohkun pään toiselta puolen etusormella kiinni, tulee pään molemmille puolille kuoppa. Huolellisella ja rauhallisella työllä lohikäärmeestä saa kuitenkin juuri sellaisen kuin haluaa. Työskentelyssä kannattaa välillä kastaa sormia veteen, jolloin taikinan saa tottelemaan helpommin. Vedellä voi myös siloitella taikinan pintaa.

Lohikäärmeen siivet jätetään vielä tässä vaiheessa pelkiksi luiksi. Koko muu lohikäärme on kuitenkin tehtävä juuri sellaiseksi kuin sen haluaa, koska tämän muotoilun jälkeen kehon muotoihin ei voi enää vaikuttaa. Lohikäärme laitetaan 50-asteiseen uuniin kuivumaan yön yli. Taikataikinalle ei uunissa tapahdu juuri mitään kuivumisen lisäksi, joten ei voi olettaa, että vaikka jokin kolonen turpoaisi umpeen kuivumisen aikana. Niin ei tule käymään.

 Siivet

Kun lohikäärme on kuivunut, lisätään siivet. Olen leikannut siipinahan tukevasta hyttysverkosta. En ole piirtänyt verkkoon mitään ääriviivaa, vaan leikannut vain suoraan. Verkko kannattaa taittaa kaksinkerroin, jos haluaa siivistä symmetriset.

Siipinahka liitetään siipiluuhun pujottelemalla rautalanka hyttysverkon reikien lävitse. Kun rautalanka on pujoteltu verkkoon, voi rautalankaa vääntää niin, että saa siiven haluamaansa asentoon.
 


Siivet pitää vielä päällystää kipsillä, että ne voi maalata.

Kipsilohikäärme

Kuten sanoin, lohikäärmeen voi tehdä myös kipsistä taikataikinan sijaan. Luuranko tehdään kuten olen jo kertonut. Kipsilohkun luuranko kannattaa vielä päällystää foliolla pulleutta saadakseen, koska muuten kipsiä joutuu laittamaan hurjan monta kerrosta.

Kipsiä saa rullattuna harsona askartelukaupoista. Kannattaa leikata valmiiksi kipsistä parin senttimetrin paksuisia suikaleita, jotka on sitten helppo asetella lohikäärmeen ympärille. Siipiä varten kannattaa leikata pari leveämpääkin kaistaletta, että saa peitettyä lähes koko siiven yhdellä kaistaleella.


Kipsisuikale kastetaan veteen, jolloin se pehmenee täysin ja välittömästi. Märkä kipsi kääritään lohikäärmeen ympärille. Kipsiä voi vähän levittää märillä sormilla, jos harsoon tuntuu jäävän kipsittömiä kohtia.

 
Maalaus

Kun lohikäärme on kuivunut, alkaa mielestäni kivoin vaihe: maalaus. Minulla on akryyliväreinä päävärit, musta ja valkoinen. Näitä sekoittamalla olen ainakin toistaiseksi saanut kaikki haluamani sävyt. Lisäksi minulla on kulta- ja hopeakimallemaalia, joilla voi välillä vähän hienostella.


Kun pohjaväri on kuivunut yön yli, voi maalata lohikäärmeen yksityiskohdat ja kasvot.

Ja sitten vain suunnittelemaan uutta lohikäärmettä, että pääsee taas vääntämään, muotoilemaan ja maalaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti